Bu adıma baktığımızda bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki Yabancı Para mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının %10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

Yayımlanan karar ardından Dolar / TL son iki haftanın en düşük seviyesi olan 16,50’lere kadar geri çekilirken, VİOP akşam seansı normal seans kapanışının yaklaşık 81 puan aşağısında kapattı. Açıklanan bu kararla birlikte 27 Haziran’da Borsa İstanbul’da baskı hissedilmesini beklemekteyiz.

Karardan anladığımız ise alınan kararla döviz satışının gerçekleşip TL’nin büyümesi ve bu kapsamda TL’nin değer kazanması amaçlanıyor. Tabi bu durumda enflasyonun da yönünü aşağı çevirmesi hedeflenmektedir. Diğer bir taraftan ise döviz nakdi kriterlerden fazla olan şirketler TL kredi kullanamayacak ancak yabancı kredi için bir karar söz konusu değil. Yabancı para kredi alınması durumunun gerçekleşmesi durumunda ise döviz talebi artarak kurun yükselmesi beklenebilir. Ancak TL kredisi kapsamında dövizlerin bozulması ile döviz rezervlerinin artması ve kurun aşağı gelmesi de söz konusu. Yabancı kredi olması durumunda bankalar üzerinde bir yük oluşması da senaryolar içerisinde diyebiliriz. İhracat ağırlıklı şirketler ve dövizle iş yapan şirketler için bu durumun kısmi olumsuz olduğunu değerlendiriyoruz. İhracatçı şirketlerin KKM’ye geçme olasılığı da olabilir.

Kurdaki volatilitenin hızlanmasını beklenebilir. Vade sonunun yaklaşması, bayram öncesi riskin alınmaması algısı ve BDDK kararının tam anlamıyla şirketlerde oluşturacağı etkinin ne tür olduğunun kesinleşmesi durumunda Borsa İstanbul tarafında kısa süreli baskı hissedebiliriz.

17 Nisan Borsada Öne Çıkan Şirket Haberleri 17 Nisan Borsada Öne Çıkan Şirket Haberleri

Tablo 1’de tüm nakit ve nakit benzerleri kalemi baz alınmıştır. Bu kapsamda nakit ve nakit benzerleri, büyük olan kalemin %10’unu geçiyor ise, finansallardaki nakit ve nakit benzerleri içerisindeki yabancı para varlıkları incelenerek Tablo – 2 ‘de sunulmuştur. Özetle nakit ve nakit pozisyonlarının tamamı yabancı para olduğu varsayılsa bile büyük olan kalemin %10’u nakit ve nakit benzerlerini geçmiyor ise BDDK kararından etkilenmeyeceği varsayımında bulunulmuştur.

Tablo – 2’de ise Tablo – 1’deki kriterlere giren BİST100 endeksi şirketleri incelenmiştir. BİST100 içerisindeki AKSA, ALKIM, BRISA, DEVA, DOAS, DOHOL, ECILC, EGEEN, ENKAI, ERBOS, FROTO, GSDHO, GWIND, KARTN, KCHOL, KRDMD, LOGO, PETKM, SISE, TCELL, TKFEN, TTKOM, TTRAK şirketlerinin bu karardan etkilenmesini beklemekteyiz.

Not – 1 : Mevcut durumda piyasada nakdi yabancı paranın hesaplanmasına yönelik farklı hesaplamalar bulunmakta olup, ilgili karışıklığın giderilmesi adına ileriki dönemde BDDK tarafından açıklama yapması bekleniyor.

Not – 2 – Finansallarında yabancı para kırılımını vermeyen şirketlerin, parasal finansal varlıkları göz önüne alınmıştır. Ancak parasal finansal varlıkların içinde nakdi olmayan varlıklar da bu toplamın içinde olabilir.

İnfo Yatırım'ın hazırladığı tablolara ulaşmak için tıklayın.