Yakın İzleme Pazarı (YİP) Nedir? Yakın İzleme Pazarı (YİP) Nedir?
Takas analizi borsa ve finansman ile yakından ilgilenen kişi ve şirketlerin mali işleri hakkında bilgi veren bir analizdir. Takas analizi gelen taleplerin hangi aracı kurumlardan geldiğini ve alım satım miktarının görülmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda tüm alış ve satış işlemleri Takasbank hesabında kayıt altına da alınmaktadır. Var olan bu veriler de Takasbak tarafından dağıtıcı kuruluşlara verilir. Aracı şirketi Deutsche Bank gibi yabancı yatırım kuruluşları da olabilir. Birçok yatırım kuruluşu bulunmaktadır. Tüm bu bilgileri takip etmek güç olacağı için rehberlik etmesi adına kılavuz aracı kurumların seçilmesi de tavsiye edilmektedir. [caption id="attachment_1972" align="aligncenter" width="1280"] takas analizi nedir[/caption]

Takas Analizi Nasıl Yapılmalıdır?

Takas analizi yapılırken şirketlerin hem dikkat etmesi hem de bilmesi gereken birtakım stratejiler bulunmaktadır. İlk olarak borsa terimlerine hakim olunması kişiler açısından oldukça avantaj sağlayacaktır. Takas analizinin yapılması için sadece takas oranına değil kaliteli alım oranına da dikkat edilmesi oldukça önemli bir husustur. Bir şirketin hisselerinin başka bir kurumun takas bankasına aktarılmasının incelenmesi ve gelecek atılımlar için yön çizilmesi takas analizi olarak görülmektedir. Bu nedenle de yatırımcıların karlı bir duruma geçmesi ve hisselerini büyütmesi açısından çok önemli bir uygulama olarak görülmektedir. Takas analizi yapacak olan kişilerin ilk olarak borsa ve dövizlerin takibini yapması ve buna göre trendini belirlenmesi gerekmektedir. Takas analizi yapılacak olan şirketin ilk olarak tüm hisseleri analiz edilmeli ve düşüş, yükseliş ya da trende girip girmediği kontrol edilmesi önerilmektedir. Daha sonrasında ise aktarılan takas bankın durumu kontrol edilerek hisselerin geleceği hakkında fikir edinilmesi ve bu yönde adımlar atılması en doğru karar olacaktır. Geniş bir zaman diliminde incelenerek hisselerin fiyatlarının hangi aşamada olduğu dikkatli bir şekilde kontrol edilmeli ve ona göre analiz raporu hazırlanması gerekmektedir.

Takas Analizi Verileri Nasıl Görüntülenir?

Takas analizi görüntülemek isteyen kişi ve kurumlar anlık ya da günlük olarak belirli programlar aracılığı ile erişim sağlama imkanına sahiptir. Birçok aracı kurum tarafından yatırım yapmak isteyen kişilere takas analiz verileri ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır. Bazı durumlarda veri paketlerinin satın alınması da gerekebilir. Veri paketlerini satın almak için birçok program mevcuttur ve de bu programlar pek çok kurum ve de kişiler tarafından kullanılmaktadır. Matriks programında bulunan kütüphane bölümü üzerinden geçmişe yönelik tüm veriler indirilebilir. Geçmiş takaslardan kimlerin alım – satım yapıldığı görülebilmektedir. Özellikle sıklıkla kullanılan matrix programı takas analizlerini görüntüleyen ve yatırımcılara en doğru yönlendirmelerde bulunan bir programdır. Matrix programı ile takas analizlerini görüntülemek isteyen kişilerin yapması gereken ilk işlem, öncelikle hisseyi seçmek olacaktır.     Hissenin seçiminden sonra hissenin üstüne gelinerek sağ tıklandığında ya T ya da Takas işaretinin seçilmesi gereklidir. Böylece o şirketin istenilen tarih aralığındaki tüm takas verilerine erişim sağlamak mümkün olacaktır. İstenilen zaman aralığındaki o verilere ulaşan yatırımcılar şirket hisselerinin değerleri ve trendleri hakkında daha doğru ve de net bilgi sahibi olabilirler. Bu sayede de satın alma işlemi gerçekleştirilebilir. Takas analizi yöntemi sayesinde yatırımcıların zarara uğraması engellenirken aynı zamanda bu sayede programı kullanan şirketlerin de tanınırlığı ve prestiji de artmaktadır. Her yönü ile finansman anlamında kolaylık sağlayan takas analizi sadece Matrix değil başka birçok uygulama ile de görüntülenebilmektedir. Ancak yatırımcıların daha net ve doğru olarak bilgi verdiği düşünüldüğü Matrix programı daha çok tercih edilmektedir.
Editör: TE Bilisim