Temettü Emekliliği Nedir Temettü Emekliliği Nedir
Bollinger bantları yatırım gerçekleştirmek isteyen kişiler için piyasadaki fiyatların analizini yapan ve geçmiş dönem alım ve satım hareketlerine bakarak gelecek için yol gösteren bir analiz grafiğidir. 1980 yılında John Bollinger bu grafiği keşfetmiş ve günümüze dek gelmiştir. Yatırım yapmayı düşünen kişiler için çok sıkça kullanılan bir yöntemdir. Eğer hisse senedi alımı yapmak istiyorsanız bu grafik sayesinde geçmiş yıllarda yapılan seanslardaki fiyat tekliflerini görebilir ve almak ya da satmak istediğiniz hisse senedinin gelecekte ne kadar değerleneceğine dair öngörü sahibi olabilirsiniz. Piyasadaki fiyatların gidişatını hızlı bir yöntemle tahmin edebildiği için oldukça güvenilir olan Bollinger bantları fiyatların hızlı bir şekilde değişebildiği forex ürünlerine dair piyasa için çok fazla tercih edilen bir yöntem olmuştur. Trend takipleri, fiyatlar arasındaki dengeler ve göstergelerin ne yöne doğru olduğu tahminleri bu grafik sayesinde öngörülebilir. Burada dikkate alınan piyasada bir ürün için verilen fiyatların, genel fiyat ortalamasından ne kadar saptığı olur. Ortalama fiyattan daha yüksek ya da daha düşük değerleri fiyatları takibe alarak piyasadaki değerinin gidişatına dair tahminlerde bulunur. Fiyat değerlerini grafikte bir çizgi olarak düşünürsek; ortalama fiyat çizgisi en ortada bulunurken, düşük fiyatlar alt kısmında, yüksek fiyatlar üst kısmında gösterilir. Grafikte ortalama fiyatlar toplam yirmi gün gibi bir zamana denk gelir ve o zaman içerisindeki verilen fiyat tekliflerinin ortalaması alınır.

Bollinger Bantları Kullanım Yolu

Grafiğin kullanılması oldukça basittir. Grafikte olan durum bir ürünün piyasadaki 20 günlük durumunun ve fiyat tekliflerinin ortalaması alınarak gelecek günler için gösterebileceği sapmaların hesaplanmasıdır. Bollinger bantları ölçümünün 20 gün içerisinde değerlendirilmesi standart bir uygulamadır ve fiyatların ortalamadan sapması da 2 rakamı üzerinden düşürülür ya da arttırılır. Yani bir hisse senedi alacaksanız 20 gün içerisinde aldığı fiyatlar ortalama fiyattan 2 puan düştüyse bu alt çizgide gösterilir, eğer arttıysa üst çizgide gösterilir. Hisse senedinin yirmi gün içerisindeki ortalama fiyatından giderek daha aza doğru sapmaları söz konusuysa bu hisse senedinin değer kaybettiğine işaret eder ve dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarır. Bollinger bantları grafikte üst çizgiye yani fiyat artışına doğru genişliyorsa bir risk artışına işaret eder fakat bu artış hissenin değerlenebileceğini de gösterir. Üst tarafa doğru artışa olumlu risk, alt tarafa doğru artışa olumsuz yönlü risk diyebiliriz. Grafiği yorumlarken dikkatli olunmalı ve elde edilen verilere göre hareket edilmelidir.

Bollinger Bant Kullanımının Olumlu Yönleri

Bollinger bantları diğer analiz yöntemlerine göre okuması daha kolay olan ve yatırım yapmak isteyen kişinin kendisinin de kolaylıkla okuyabileceği bir yönteme sahiptir. Grafik okumaya başladığınızda grafiğin kendisinin başlangıç oranları ortalama fiyatlar için 20 gün, oluşan sapmalar için 2’dir. Fakat tecrübe kazandıkça kendi rakamlarınızı belirleyebilir ve okumalarınızı kendinize göre gerçekleştirebilirsiniz. İşlem gerçekleştirilirken gelen trendler için onay kullanabilirsiniz. Grafikte oluşan yükseliş ve alçalışlara göre piyasa değerini üzerinden tahminde bulunabilir ve hızlı bir şekilde önlem alabilirsiniz. Piyasadaki durumu analiz edebilmeniz için size yardımcı olur. Alış ve satışlar ne kadar gerçekleşiyor, piyasada satış fiyatları ne miktarda veriliyor bu gibi bilgilerin takibini yapabilirsiniz. Eğer satmak istediğiniz bir hisse senediniz var ise fiyatların arttığı bir dönemi bekleyerek teklif verirseniz daha fazla kar etme şansınız olur. Grafiği okurken size gelen verilerin yalnızca tahmin olduğunu unutmamalısınız. Bir kesinlik göstermez ama en yakın sonucu size vermekte oldukça başarılı bir analiz grafiğidir.
Editör: TE Bilisim