Sermaye Artırımı Nedir, Neden Yapılır? Sermaye Artırımı Nedir, Neden Yapılır?
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin kendilerine ait olan kendi iç kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdikleri bir sermaye artırım türüdür. Bu işlemde iç kaynakların kullanılmasıyla yapılan ve de ortaklaran herhangi bir ilave kaynak talep etmeden, bedelsiz bir şekilde hisse senedi dağıtmaları söz konusudur. Bu işlemin yapılma amacı ise şirkete ek olarak bir finansman kaynağı yaratmaktır. Bununla birlikte başka nedenler de şirketlerin bedelsiz olarak sermaye artırımına gitme sebepleri arasında bulunmaktadır. Bedelsiz sermaye artırımında başlıca nedenler arasında emisyon primiyle iştirak ve duran varlık satış karından yapılan sermaye artırımlarında şirkete sağlanmakta olan vergi avantajı yer almaktadır. Bir diğer neden de şirketlerin, enflasyon nedeniyle erimekte olan sermayelerini güncelliyor olmasıdır. Bu nedenlerden dolayı şirketler bedelsiz sermaye artırımı işlemini geçekleştirebilmektedir.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedenleri

Kaba bir anlatım ile bedelsiz sermaye artırımının yapılması, hissenin bölünmesi anlamına gelmektedir. Hissenin bölünmesinin de teknik açıdan farklı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler ise kısaca şunlardır:
  • Hisse senedinin likiditesini artırmak
  • Hisse senedinin değerini artırmak
  • Sermayenin kullanılmayan kısımlarını aktif hale getirmek
Hisse senedinin likiditesini artırma amacıyla bedelsiz sermaye artırımı yoluna gidilebilmektedir. Çünkü bazı hisse senetleri belirli bir seviyeyi geçtikten sonra sahip olduğu akışkanlığı kaybedebilmektedir. Bu da alım ve satım işlemlerinin yapılamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Şirkete ait hisse senedinin piyasada el değiştirebilmesinin sağlanması amacıyla hisse bölünmesi tercih edilebilmektedir. Hisse senedinin değerini arttırmak da bedelsiz sermaye artırımının nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bölünme işlemi yapılan hisselerin toplamdaki değeri, bölünme haberinin duyulmasıyla artmaya başlamaktadır. Dolayısıyla yatırıcılar deyim yerinde ise; 2 yarım karpuza, 1 tam karpuzdan daha fazla para ödemesi yapabilmektedir. Çünkü yatırımcılar, bu gibi durumlarda ellerinde hisse senedinin sayısının artacak olmasına önem verebilmektedir. Sermayenin kullanılmamakta olan kısımlarını aktif hale getirmek de bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirilmesinin nedenleri arasında bulunmaktadır. Aslında bakılacak olursa pek çok şirketin bu işlemi gerçekleştirmesindeki esas amaç kullanılmayan kısımların aktif hale getirilmesi olduğu görülmektedir. Yıllar içerisinde birikmiş olan emisyon primi, varlık satışı gelirleri, yedekler ve benzeri gibi şirketin öz sermaye kalemlerinin, sermaye kalemleri haline getirilmesi ve kullanılabilir olması amaçlanmaktadır. Ayrıca bu işlem sayesinde vergi açısından avantaj da elde edilebilmektedir.

Bedelsiz Sermaye Artırımının Avantajları

Bedelsiz sermaye artırımında elde edilen avantajlar hem şirketin hem de şirket sahiplerinin oldukça ilgisini çekmektedir ve bu nedenle şirket sahipleri bu işlemi gerçekleştirme seçeneğinden yararlanmaktadır. Çünkü bu işlem sayesinde tüm şirketler, kendilerine ek olarak bir finansman desteği yaratabilmektedir. Normal şartlar altında bir şirketin finansman desteğine ihtiyaç duyduğunda bankalardan kredi hizmeti alması beklenmektedir. Ancak bankaların kredi ürünleri uzun vadede fazla geri ödeme yapılmasına neden olmaktadır. Bedelsiz sermaye artırımı sayesinde şirketler, bankalardan kredi desteği almadan kendilerine maddi kaynak yaratabilmektedir ve bu sebeple oldukça avantalıdır. Yapılan bu işlem neticesinde şirketlerin toplam piyasa değeri olumsuz olarak etkilenmemektedir. Bu sebeple de ek maddi kaynak yaratmak açısından tercih edilmektedir. Sonuç olarak; bedelsiz sermaye artırımı yapılması, şirket için piyasayı da hareketlendirici bir durumdur. Bu işlem sayesinde piyasada durgun konuma gelen hisse senedi alım ve satımlarında hareketlilik yaşanmaktadır. Alım ve satımı durma noktasına gelen şirketin hisse senetleri, bu bölünme sayesinde piyasada daha fazla el değiştirir bir hale gelmektedir. Bu da şirketlerin ve şirket sahiplerinin avantajına olmaktadır. Bu işlemi gerçekleştiren şirketlerin toplam piyasa değeri olumsuz olarak etkilenmediği için de kaynak bulma noktasında sıklıkla tercih edilmektedir.
Editör: TE Bilisim