Sermaye Artırımı Nedir, Neden Yapılır? Sermaye Artırımı Nedir, Neden Yapılır?
Bilanço analizi bir şirketin bilançosunu, yani varlık durumunu ve finansal gelişimini üçer aylık sürelerle gösteren raporların değerlendirilmesidir.  Şirketin sahip olduğu varlıklar, borçlar, sektöründeki konumu gibi konuların analizi detaylı bir şekilde bu raporda bulunur. Raporu değerlendirmek işletmenin geleceğinin nasıl olacağı, yatırım yapılacaksa hangi alanın daha avantajlı olduğu ve genel duruma dair verilerin anlaşılmasını sağlar. Şirketin yatırımlarına dair değerlendirmeler iki türlü düşünülebilir. Kısa vadeli yatırımlar yapılabileceği gibi uzun vadeli yatırımlar da yapılabilir. Bir şirketin duran varlık denilen yatırımları uzun vadeli yatırımlarıdır. Yatırım da bir işletmenin sahip olduğu nakit parayı yatırmasıdır. Bu nakit para bir teşebbüse de yatırılabilir ya da şirket kasasında durabilir. Bilanço analizi tüm bu varlıkların ve şirketin sahip olduğu sermayenin ortaya konularak genel durumun açığa çıkarılmasıdır. Şirketlerin geleceği bu bilançolara bağlı olabilir. Kayıt altına alınan her varlık gelecekte yatırımların nereye yapılabileceği ve nereden daha çok kar elde edilebileceğine dair bir yol haritası çıkarır. Bilanço analizi bu eğitimi almış kişiler tarafından yapılabileceği gibi yeni çıkan teknolojik programlarla bir şirket sahibinin de kolaylıkla varlık ve kaynak yorumlaması yapabileceği duruma gelmiştir. Birçok farklı program ile şirketinizin genel durumunu ve karda mı yoksa zararda mı olduğunuzu inceleyebilir ve piyasadaki durumunuzu görebilirsiniz. Kayıt altında olan varlıklar önünüzü görmenizi ve yerinizi değerlendirmenizi sağlar.

Bilanço Yorumlama

Bilanço analizi şirketlerin gelir ve gider durumlarını görerek geleceklerine dair bir değerlendirme yapmalarına ve izleyecekleri yolu belirlemelerine yardımcı olur. Şirketin varlıklarını nereye yatırdığına dair yorum yapmak için rakamsal olarak inceleyebiliriz. Örneğin şirketin bir yıllık sermayesi 200 TL ise ve bunun 150 TL’sini duran varlıklara 50 TL’si ise dönen varlıklara yatırıldıysa bu şirketin bir sermaye işletmesini olduğunu yorumlayabiliriz. Çünkü sermayesinin fazlasını duran mallara yatırmış olur ve karı buradan elde ettiği anlamına gelir. Büyük fabrikaları, üretim yapan çiftlikleri, makine firmalarını bu işletmelere örnek olarak gösterebiliriz. Eğer aksi olsaydı ve şirket sermayesinin çoğunu dönen varlıklara yatırmış olsaydı demek ki ortada üretilen bir mal olmadığını ve hazır mal alıp satılan bir işletme olduğunu yorumlayabiliriz. Ticaret yapan firmalar gibi. Günümüzde e-ticaret de çok fazla geliştiği için artık her şey sanal ortamda sürüyor diyebiliriz. Varlıkların yatırımı bu sebeple size bir şirketin doğasına ve sektörüne göre fikir edinmenize yardımcı olabilir.

Bilanço Değerlendirmenin Avantajları

Bilanço analizi bir şirket için gelir giderlerinin görünmesi, varlıkların hangi kaynaklara aktarıldığını ve bu yatırım sonucunda elde ettiği kar ve zararın birbirine oranı gibi hayati bilgilerin elde edilmesi demektir. Şirketin geleceği için bu veriler çok önemlidir ve sektör içerisinde yolunu belirlemesini sağlar. Bir firmanız var ise ve diyelim ki büyümek istediğiniz için başka bir firmayla ortak olmak istiyorsanız raporlar sayesinde şirketin ne durumda olduğunu görebilir ve ona göre kararınızı verebilirsiniz. Rakamlar kayıt altında olduğu için şirketlerin durumu açık bir şekilde ortadadır. Bir firmaya yatırım yapacaksanız hisse değerlendirmesi yapmak geleceğiniz açısından oldukça mühimdir. Uzun süreli yatırım düşünüyorsanız bu yola çıktığınızda sizi nelerin beklediğini önden ipucu elde etmiş olursunuz ve kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız. Bu da bir işletmenin varlığını devam ettirebilmesi için hayati önem taşır. Bu değerlendirmeler firmalara yatırım yapacak kişiler için kılavuz niteliğinde olur ve rakamlar gerçeği yansıttığından güvenle adım atabileceğiniz zaman tereddüt etmemiş olursunuz. Genel değerlendirme şirketinizin büyümesi için gerçekleştirmeniz gereken şartlardan biridir.  
Editör: TE Bilisim