( Vbts ) Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi Nedir ( Vbts ) Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi Nedir
Borsada T+1 ve T+2 anlamı, hisse senedi almak isteyen pek çok yatırımcının aklına takılabiliyor. Hisse senedi piyasasında yapılan takas işlemlerinde genellikle T terimi kullanılmaktadır. Hisse senedi alımı ve satım, birçok yatırımcının yüzünü sağladığı kazançlarla güldürebilmektedir. Ancak alım ve satım işlemlerinde borsa terimlerinin bilinmesi, borsanın bilinçli bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayabilecektir. Borsanın bilinçsiz kullanımı yatırımcıya para kaybı olarak geri dönebilir. Bilinçli ve kapsamlı olarak oynanan borsa oyunları ise, yatırımcısına misli ile geri dönebilecektir.  

Borsada T+1 Kavramı Nedir?

Borsada T+1 ve T+2 anlamı takas işlemlerini ifade etmek için kullanılır. T+1 kavramı takas günü anlamına gelmektedir. Buna göre hisse senedi satın almış kişi bu hisse senedini yalnızca T+1 gün sonrasında çekebilir. Yani kişinin mevcut olarak görüntülediği miktar yalnızca 1 gün sonrasında çekilebilecektir. Yani örnek verilecek olursa yatırımcı aracı olan Z kurumundan X lot şirketinin hissesini almışsa ve bunu belirli bir gün sonrasında satmışsa mevcut olan bakiyesini belirlenen tarihten 1 gün sonra alabilecektir. T+1 kavramı yalnızca bu noktada değil brüt takasında da geçerli olabilmektedir. Brüt takası kapsamına giren bir hisse senedi belirli bir lot miktarında alınabilecektir. Alınan bu lotun aynı günde satışı söz konusu değildir. Brüt takası kapsamında alınan hisse senedi ancak T+1 süre içerisinde satışa çıkarılabilecektir.

Borsada T+2 Kavramı Nedir?

Borsada T+1 ve T+2 anlamı, yatırımcıların ilgisi çeken bir nokta olmaktadır. T+2 kavramı borsada alım ve satım işleminde meydana gelen valör süresini ifade etmektedir. Borsada satış işlemi yaptığınızda, satış işleminizin hesabınıza geçmediği görülebilecektir. Örneğim 300 lot bir satış yapıldığı varsayılırsa, bu hesaba hemen geçmemekte ve banka tarafından ilk olarak bloke konulmaktadır. Konulan bu bloke yaklaşık olarak T+2 süre olarak adlandırılan 2 gün bekletilecektir. Bu 2 gün geçmeden kişinin hiçbir şekilde lotunu bozdurması söz konusu değildir. 2 günlük sürenin dolması ile birlikte kişi, lotlarından istediği sayıda bozdurabilecektir. 2 gün blokede bekletilen lot bozulmak istediği zaman ne kadar ücret ile veriliyorsa o geçerli olacaktır. Al-sat işleminde iki gün beklemek zorunlu bir uygulamadır. Takas işlemlerinde böyle bir uygulama bulunmamaktadır. Herhangi iki hisse senedini takas yapmak isteyen kişinin T+2 süre beklemesine gerek yoktur. Takas işlemi anında gerçekleştirilebilecektir.

Borsada T+1 ve T+2 Kavramı İçin Bilinmesi Gereken Önemli Notlar

Borsada T+1 ve T+2 anlamı bilinmiyorsa, etkin bir hisse senedi alım satımı işlemi de yapılamayacaktır. Bu nedenle bazı kavramlar hakkında detaylı bilgilere sahip olunması gereklidir. Buna göre bilinmesi gerekenler;
  • Borsada T olarak bilinen kavram Talimat günüdür.
  • Borsada T+1 ve T+2 yatırımcının bakiyesinde bulunan meblayı ne zaman çekebileceğini gösterebilmek amacıyla kullanılan terimlerdir.
  • Borsada T+1 ve T+2 anlamı bakiyelerinde görüntülenen meblanın nakit olarak çekilebilmesi mümkün olmayacağını ifade eder. Kişi yalnızca görüntülenen mebla yalnızca yatırım işlemlerinde kullanılabilecektir.
Var olan hisse senedinizin satılması durumunda öncelikle bakiyenin hangi hesapta görüntülenebildiğinin incelenmesi gerekecektir. T+1 bölümünde görüntülenen para ancak bir gün sonrasında yatırım için kullanılabilir. T+2 bakiyesinde görüntüleniyorsa ise yalnızca 2 gün sonrasında görüntülenebilecektir. Bu noktada şu ayrıntının da bilinmesi gereklidir. Örneğin yatırımcı Cuma günü hisse senedinin satışını gerçekleştirmiş ve mevcut tutar T+2 bakiyesinde görüntüleniyorsa bu durumda süreç uzar. Hafta sonu iş gününün dışında sayıldığı ve borsa çalışmadığı için Cumartesi ve Pazar işlem yapılamayacaktır. Bu nedenle yatırımcı ancak, Salı günü belirtilen bakiye üzerinden yatırım yapabilecektir.
Editör: TE Bilisim