Borsada Satış Yöntemi Nedir ? Borsada Satış Yöntemi Nedir ?
Gap borsada işlemler devam ederken belirli aralıklarla yapılan işlemler durduğunda, bu işlemleri analiz eden grafikler üzerinde oluşan boşluklara denir. Grafiğin yapısına göre oluşan boşluklar alım fiyatlarının olduğu kısımda ya da satım fiyatlarının olduğu kısımda olabilir. Özellikle borsa üzerinde gerçekleşen işlemlerde rastlanan bu durum genellikle piyasaların tatilde olduğu cumartesi ve pazar günleri oluşabilir. Belirli sebeplerden ötürü seanslarda duraksamalar meydana geldiyse de bu şekilde görünür. Cuma gününden itibaren herhangi bir işlem yapılamayacağı için son kapanıştan sonra işlem görmeden kalan emirler hafta sonu boyunca birikim yapar. Hafta başında seanslar açılınca bu yüklenme yüzünden de belirli boşluklar meydana gelebilir. Yatırım yapmak isteyen kişiler bu boşlukların takibini gerçekleştirerek olasılıklar üzerinde öngörü sahibi olabilirler.   Borsada yapılan işlemler sırasında boşluklar oluşması çeşitli nedenler dolayısıyla meydana gelir. Gap oluşumu dışarıdan gelen müdahaleler dolayısıyla da olabilir. Örneğin siyasi bir olumsuz durum var ise piyasalarda durgunluk ya da belirli bir süre işlem yapılmaması durumları oluşabilir. Tüm bu dış etkenler ve piyasadaki fiyat değerlerinin değişimi sebebiyle de yatırım yapacak olan kişilerin iyi takip yapması elzemdir. Borsada bir ürün alımı ya da satımı gerçekleşirken seans bittiğinde ve her işlem değerlendirilemediğinde bazı emirler ertesi güne kalır. Ertesi gün işlemler açıldığında önceki gün verilmiş fiyatlar ve bugünküler arasında fark olabilir. Bu da Gap oluşumuna yani fiyat devamlılığındaki kopmalara neden olur.

Borsada Gap Nasıl Düzeltilir?

Borsada işlemler sırasında boşluklar oluştuğunda bir süre sonra fiyat alım ve satım değerlerinin tekrardan düzene girmesiyle Gap kapanmış olur. Birçok farklı nedenden ötürü oluşabilecek bu boşluklar iyi takip yapmayanlar için zarara neden olabilir. Örneğin bir hisse senedine yatırım yapmak isteyen bir kişi, şirketin zarara uğramasından kaynaklı alım ve satım değerlerindeki boşlukları takip etmezse yatırımı gerçekleştirdiğinde zararına yapmış olabilir. Deprem, fırtına gibi hayat şartlarını olumsuz yönde etkileyen durumlar da piyasaları etkiler ve işlemlerde kopmalara sebep olur. Eğer bir ürün için beklenmedik bir anda boşluk oluştuysa o ürüne yatırım yapmak isteyen kişiler boşluk oluşmadan önceki fiyata dönüş yaparak bu dengesizliği kapama yoluna gidebilir. Piyasada oluşan boşluk sebebiyle oluşan stres yüzünden yatırımcılar düşündüklerinden daha yüksek maliyet hesabı çıkarabilir ve piyasalar birden tekrar hareket etmeye başlayabilir.

Yatırımcılar İçin Gap Ne Anlama Gelir?

Borsada yatırım yapmak isteyen kişiler her adımı öngörmek isterler ve böylece kendilerini daha güvende hissederler. Özellikle uzun vadeli yatırım yapmak isteyen kişiler için bu öngörüler daha kıymetlidir. Borsada gap oluşumu da fiyat dengelerinin ölçülmesi gibi grafikler sayesinde yorumlanır. Yatırımcılar için bu boşlukların ne anlama geldiğini öğrenmek grafikleri yorumlamak demektir. Grafikleri yorumlamak için ilgili web adreslerindeki eğitim programlarına katılabilirler ve burada herhangi bir ücret ödemeden bilgi sahibi olabilirler. Piyasadaki boşlukları ve hareketleri yorumlamak bir yatırımcı için çizeceği yolda sürprizlerle karşılaşmaması demektir. Piyasadaki boşlukları görerek yatırımınızı ne zaman gerçekleştirmeniz gerektiğine dair fikrinizi oluşturabilirsiniz. Sürprizlerle karşılaşılmayan yatırımlarda kar oranınızı arttırabilirsiniz. Belirli bir zaman aralığında piyasalarda çok fazla kopmalar oluyorsa bu yatırımcı için bir süre bekleme manasını taşıyabilir ve piyasayı gözlemleyerek işlemlerini ona göre gerçekleştirir. Takibini yapmadığınız bir hisseye alım fiyatı verdiğinizde hisse gelecekte değer kaybedecekse zararına yatırım yapmış olabilirsiniz. Borsada yatırım yaptığınızda işlemler tamamen matematiksel hesaplar ile yapılır. Herhangi bir şans söz konusu değildir. Yatırımcılar istedikleri karı elde edebilmek için grafikleri iyi takip etmek ve doğru yorumlamak durumundadır.  
Editör: TE Bilisim