2023 yılında Türkiye bankacılık sektörü, hem büyüme hem de kârlılık açısından göz alıcı bir performans sergiledi.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, sektördeki 63 bankanın toplam aktifleri bir önceki yıla göre ciddi bir sıçrama yaparak 23,5 trilyon lirayı buldu.
Bankacılık Sektörünün Aktifleri Yüzde 65'ten Fazla Arttı
Sektörün en büyük 10 bankasının aktifleri ise 19,4 trilyon liraya ulaşarak, 2022 sonundaki 11,7 trilyon liradan yüzde 65,8 oranında arttı.
En büyük 10 banka, 2023’te 506,8 milyar liralık kâr elde ederek tarihi bir rekora imza attı. Bu sayede, ekonomiye yaklaşık 10 trilyon liralık bir katkı sağladılar.
Listenin Başında Ziraat Bankası ve VakıfBank Yer Alıyor
Ziraat Bankası, 3,8 trilyon lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası olmayı sürdürdü. Bankanın aktif büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 64,4 oranında artarken VakıfBank, 2,8 trilyon lira ile sektörün en büyük ikinci aktifine sahip bankası oldu.
Bankanın aktif büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 64,8 oranında arttı.
İş Bankası En Büyük Üçüncü Aktife Sahip
Türkiye İş Bankası, 2,5 trilyon lira ile sektörün en büyük üçüncü aktifine sahip bankası olarak öne çıktı. Ayrıca, özel bankalar arasında da en büyük aktif büyüklüğüne sahip banka oldu.
Mevduat ve katılım fonu toplamı da önemli bir yükseliş göstererek 13 trilyon liraya çıktı. Bu dönemde en çok artış gösteren bankalar arasında VakıfBank, Halkbank ve QNB Finansbank yer aldı.
Özel Bankalar Kamu Bankalarından Daha Fazla Kredi Verdi
Sektörün toplam nakdi kredi desteği 9,7 trilyon liraya yükseldi. Ziraat Bankası en çok kredi desteği veren banka oldu. Özel bankaların kamu bankalarından daha fazla kredi verdikleri görüldü.
Öz kaynaklar da büyük bir yükseliş yaşayarak 1,8 trilyon liraya ulaştı. Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası ve Garanti BBVA gibi lider bankalar, öz kaynaklarını ciddi şekilde artırdı.
Yasal Uyarı
Yatırım tavsiyesi değildir. İçeriğin tamamı halka açık verilerden derlenmiştir.