Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ULUUN), yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek için rüzgar enerjisi santrali kurma projesinde önemli bir aşamaya geldiğini açıkladı.

Şirket, daha önce başvurduğu 4 adet 4.2 MW ve 1 adet 5.56 MW gücünde rüzgar enerjisi santrali için 2 adet 4.2 MW ve 1 adet 5.56 MW olmak üzere toplam 13.96 MW’lık kapasite için çağrı mektubu aldığını duyurdu.

Ulusoy Un, geri kalan 2 adet 4.2 MW kapasite için ise yeni arazi arayışına devam ettiğini bildirdi.

ULUUN, kurulacak olan rüzgar enerjisi santrali ile Samsun 50.Yıl ve Merkez, Çorlu ve Antakya üretim tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamayı ve fazla üretimi de satmayı planladığını belirtti.

Şirket, 2022 yılında tesislerinin toplam 37.2 milyon kWh elektrik tükettiğini, bunun tamamının rüzgar enerjisi santralinden karşılanabileceğini ifade etti. Şirket, ayrıca ihtiyaç fazlası enerjinin de ilgili tedarik şirketine satılacağını kaydetti.

Ulusoy Un, yatırım çalışmalarının devam ettiğini, rüzgar enerjisi santralinin 2025 yılı ilk çeyreğinde devreye alınmasının hedeflendiğini açıkladı. Şirket, bu sayede enerji giderinin kalmayacağı gibi enerji geliri de elde edeceğini öngördü.

Şirket, rüzgar enerjisi yatırımları üzerine çalışmalarının sürdüğünü, yasal uygunlukların alınması halinde gerekli duyuruları yapacağını söyledi.

KAP Açıklaması

"31.01.2023 ve 19.07.2023 tarihli KAP duyurularımızda,

Samsun 50.Yıl ve Merkez, Çorlu ve Antakya üretim tesislerimizin elektrik tüketimlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabilmesi amacıyla Manisa ve İzmir illerinde tesis edilmek üzere 4 adet 4.2 MW ve 1 adet 5.56 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali kurulumu için başvuru yapıldığı duyurulmuştu.

Dev Şirket Çin'e Yeni Üretim Tesisi Kuracak Dev Şirket Çin'e Yeni Üretim Tesisi Kuracak

Rüzgar Enerjisi Santrali projemizin 2 adet 4.2 MW ve 1 adet 5.56 MW olmak üzere 13.96 MW’lık kapasitesi için Çağrı Mektubumuz görevli Dağıtım Şirketinden alınmıştır. Geri kalan 2 adet 4.2 MW kapasite için ise başvurularımıza olumsuz görüş verilmiş olup, ilgili türbinler için yeni arazi geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir.

Çağrı Mektubu alınan kapasite doğrultusunda yapılacak yatırım ile Samsun 50.Yıl ve Merkez, Çorlu ve Antakya üretim tesislerimizin 2022 yılı elektrik tüketim miktarı olan 37.2 milyon kWh, kurulacak olan 13.96 MW rüzgar enerjisi elektrik üretim santrali üretimlerinden mahsuplaşılması planlanmakta olup, geriye kalan yaklaşık üretimin ise Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin “ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesi” maddesi kapsamında belirlenen fiyat üzerinden ilgili görevli tedarik şirketine satışı  gerçekleştirilecektir.

Çağrı Mektubu alınan kapasite ile ilgili yatırım çalışmaları devam etmekte olup, santralin 2025 yılı ilk çeyreğinde devreye alınması hedeflenmektedir. Santralin bu tarihte devreye alınması halinde, 2025 yılı itibarıyla şirketin enerji ihtiyacının tamamını kendi üretimi ile karşılayarak enerji giderinin kalmaması, bunun üzerindeki elektrik üretim miktarından da enerji geliri elde etmesi beklenmektedir.

Rüzgar Enerjisi yatırımları üzerine çalışmalarımız devam etmekte olup, alınacak olan yasal uygunluklara istinaden gerekli duyurular yapılacaktır."